История на бургаския квартал Ветрен

Имоти Ветрен: История на квартала

Наскоро приобщеният към Бургас квартал Ветрен се намира на 14 км от центъра на града по посока към София. Интересна е историята на това доскорошно село.

Историята на Аква Калиде

В древността Ветрен е бил курорт за богати и известни личности. Местността се е наричала Термополис или Акве Калиде и е била посещавана предимно заради минералните бани, намиращи се в непосредствена близост. Те функционират още от дълбока древност и намерените летописи свидетелстват за чудодейните свойства на минералните води тук.

Въпреки че първите източници посочват 4-ти век преди новата ера като период, когато този минерален извор е бил ползван – още по времето на Филип II Македонски – през 6-ти век един готски летописец описва Аква Калиде като извор с изригваща гореща вода, която е най-лековитата в света между толкова много други минерални извори. Вероятно това е било причината и този район да е не само известен сред древните хора, но и да се превърне многократно в арена на борби за тази територия.

Кой се е лекувал тук?

Всъщност тук са лекувани болни от всички краища на Европа и света. В древността тук са пристигали както велможи и знатни императори от Рим и Византия, така и османски султани. Разбира се българските канове и царе също не са пропускали да се церят в животворните води на извора.

Запазени са сведения, че през около 580 г. тук успешно се е излекувал император Тиберий II. За благодарност към това чудо, съпругата му подарила на местната църква своята мантия.

Унищожаването на Термополис

По време на нападението на Анри Фландърски над българските земи през 1206 г., този латински император напълно разрушил и опожарил лечебния курорт. По думите на неговия пълководец латинците отнесли богата плячка от този изключително красив град, чиито минерални извори били „най-хубавите в света“.

Възраждането на това място започнало едва 350 г след пълното му разрушаване. То било преустроено от султан Сюлейман I, който наредил да бъде изграден султански хамам. Днес тази сграда е обновена и се използва заедно с балнеолечебницата, построена наскоро.

Това прави интереса към имоти във Ветрен, намиращи се в непосредствена близост до Минералните бани на Бургас, изключително голям. Инвестицията в тези имоти действително си заслужава!