Дизайнерите съветват: 5 трика, които ще преобразят дома ти

Искаш да внесеш малко промяна в твоя дом, да го направиш по-уютен и да му внесеш щипка модерна свежест, без основен ремонт? Попитахме няколко от интериорните топ дизайнери за лесни съвети и бюджетни решения за дома. Виж какво ни казаха те.

Интериорен съвет 1: Подреди книгите си в различни посоки

Всички книги ли в библиотеката ти са подредени вертикално? Преобрази я лесно, като част от тях обърнеш хоризонтално! Така тутакси стаята ти ще придобие много по-модерен вид и разчупен дизайн. Как да го направиш? Следвай правилото 60:40 – 60% от книгите си постави вертикално, а 40% – хоризонтално. Освен това хоризонтално поставените книги трябва да са в един размер, за по-„прилежен“ вид в иначе небрежната визия.

Интериорен съвет 2: Огледало на правилното място

Огледалата са чудесен инструмент за дизайнерски решения у дома. С тяхното правилно поставяне можеш да внесеш повече светлина в помещението или пък оптически да „уголемиш“ по-малките стаи. Дизайнерите съветват да поставиш огледалото директно срещу прозореца, за да отразява пряко светлината от вън и да осветява стаята повече. Окачи го на височина 150 см, която е перфектната за огледало, допълват те.

Интериорен съвет 3: Инвестирай в качествени мебели

Да, качествени обикновено означава скъпи или маркови. Но затова пък има промоции с отстъпки. Проверявай магазините или онлайн за добри попадения. Не прави компромиси със спалните си комплекти, матраци и възглавниците си, защото от тяхното качество зависи качеството на твоя сън и от там – доколко денят ти е ползотворен.

Интериорен съвет 4: Заложи на любимите си цветове

Каквито и да са тенденциите, каквито и промени да решиш да правиш в дома си, той трябва да е по твой вкус, за да се чувстваш комфортно там. Декорирай го в любимите си цветове, като спазваш правилото 60:30:10 – каквито и цветови комбинации да избереш, не прекалявай, като най-добре заложи на 3 цвята – един от тях нека е водещ и в него да са 60% от нещата в стаята ти. 30% да има за следващия цвят, а 10% можеш да си позволиш нещо по-дръзко за акцент.

Интериорен съвет 5: Покрий крачетата на маси и столове

Твърде видимите крачета на масата и столовете (както и на други мебели, ако са с такъв дизайн), в повечето случаи не стоят добре и създават впечатление за недовършеност. Покрий ги с красиви покривки и кувертюри – за по-класен вид.